Architektura i nowoczesne budownictwo – Centrum Turystyczne Agamon Hakhula / L2 Tsionov-Vitkon Architects

Dzięki uprzejmości L2 Tsionov-Vitkon Architekci Izraelski duet, L2 Tsionov-Vitkon Architekci we współpracy z architektem Ofir Nahum przekazali nam swoje zgłoszenie do Konkursu Centrum Turystycznego Agamon Hakhula, który otrzymał drugą nagrodę.
Więcej zdjęć i opis od architektów po skoku.
Agamon Hula Agamon Hula od wieków był płytkim jeziorem, w którym żyło wiele gatunków fauny i flory.
Jezioro znajdowało się w dolinie Hula, na północ od Morza Galilejskiego.
W latach pięćdziesiątych XX w.
Krajobraz doliny zmienił się diametralnie, z powodu osuszenia jeziora i otaczających go mokradeł.
Operacja drenowania doprowadziła do pierwszej poważnej walki środowiskowej w Izraelu, która doprowadziła do założenia Towarzystwa Ochrony Przyrody w Izraelu i do ogłoszenia Doliny Hula jako pierwszego rezerwatu przyrody w Izraelu.
Dzięki uprzejmości architektów L2 Tsionov-Vitkon Po tym, część doliny zaczęła być ponownie zalana na początku lat 90.
przez Żydowski Fundusz Narodowy we współpracy z innymi organami.
Ponowne zalanie miało miejsce na obszarach, które wcześniej były częścią bagna, tworząc sztuczny zbiornik wodny zwany jeziorem Hula.
Powodzie doprowadziły do ponownego pojawienia się wielu ptaków wędrownych, takich jak stada szarych żurawi, które obecnie wiosną i jesienią przybywają do tego obszaru.
Dzięki uprzejmości L2 Tsionov-Vitkon Architects Design Concept | Wstępny smak jeziora Centrum dla zwiedzających jezioro Hula oferuje maksymalną ekspozycję na naturę, na poziomie zmysłowym, mentalnym i fizycznym.
Proponowana koncepcja zapewnia fizyczną i psychiczną bliskość osoby odwiedzającej wodę, roślinność i zwierzęta w skoncentrowany sposób.
Centrum dla zwiedzających wzbogaca wrażenia z wizyty w jeziorze, przekazując wiedzę i ciekawość w kierunku wizyty na świeżym powietrzu.
Dzięki uprzejmości L2 Tsionov-Vitkon Architects Architecture Visitor Center to minimalistyczny budynek.
Jego głównym celem jest pośredniczenie w zwiedzaniu jeziora i jego otoczenia.
Kontur budynku tworzy naturalny krajobraz i pozwala odwiedzającym na skoncentrowane doznania nad jeziorem.
Rama architektoniczna podkreśla naturalne otoczenie i tworzy grę spojrzeń i odbić.
Widok z lotu ptaka Projekt składa się z prostego pudełka, które rozkłada bogatą różnorodność przestrzeni.
Architektura jest prosta, lekka, czytelna i funkcjonalna, tworząc symbiozę z otoczeniem, pozwalając obu stronom podkreślić wyjątkowość drugiego: naturę w obliczu architektury.
Plan poziomu wejścia na główny plan
[przypisy: sprzątanie hal magazynowych, magnesy neodymowe, żeliwo szare ]

Powiązane tematy z artykułem: magnesy neodymowe sprzątanie hal magazynowych żeliwo szare