Budownictwo i architektura : Centrum Promocji Nauki / SADAR + VUGA

Dzięki uprzejmości SADAR + VUGA W konkursie Masterplan na Centrum Promocji Nauki w Belgradzie w Serbii powstał kolejny projekt, tym razem przez architekturę firmy SADAR + VUGA.
Propozycja projektu jest projektem urbanistycznym, który obejmuje istniejące programy architektoniczne na stronie, zapewniając jednocześnie rozszerzenia i innowacyjne dodatki do strony.
Projekt miejski obejmuje istniejący Wydział Sztuki Dramatycznej z proponowanym rozszerzeniem, przewiduje cztery nowe wydziały, gimnazjum matematyczne, centrum nauki z 50-metrową wieżą, a także nowy budynek Centrum Promocji Nauki.
Budynki są rozmieszczone w ośmiu wyspach, z których powstaje pięć placów.
Więcej o tej propozycji po przerwie.
CFPS został zaprojektowany w formie pierścienia, który wpasowuje się i unosi nad krajobrazem, dając odwiedzającym zaproszenie do wejścia do publicznego centrum dla wydajności i nauki.
Budynek ma jedną kondygnację z czterema nogami dotykającymi ziemi, połączonymi czterema łukami.
Centrum budynku stanowi duże zewnętrzne atrium, z którego cztery główne wejścia prowadzą na główną halę wystawową schodami ruchomymi.
Atrium to bujny, pełen drzew krajobraz z trzema parami ruchomych schodów, które pełnią funkcję głównego obiegu budynku.
Dzięki uprzejmości SADAR + VUGA To centrum natury znajduje się w centrum teoretycznych środków badawczych otaczających budynek.
Środowisko naturalne jest punktem wyjścia do badań nad postępem w nauce i wszystkim, co jest eksponowane w ramach CFPS.
Dzięki uprzejmości firmy SADAR + VUGA Na poziomie wystawy zwiedzający może kontynuować naukę w ogrodzie, który znajduje się na dachu.
Tutaj odwiedzający mogą uczestniczyć w eksperymentach, miejskim rolnictwie i bawić się na placu zabaw.
Stąd widać Wielkie Trawnik, w którym mieści się budynek, a także cały kampus naukowy.
Dzięki uprzejmości SADAR + VUGA Fasada obwodu CFPS jest ciągłym paskiem zbieżnego i rozbieżnego przezroczystego i nieprzezroczystego zestawu do szklenia za białymi aluminiowymi pasami, które obejmują cały budynek.
Lampy solarne są montowane po południowej i południowo-zachodniej stronie budynku.
Ściana obwodowa atrium jest całkowicie przeszklona, oferując widok na i z poziomu wystawy.
Główna podłoga wystawiennicza jest całkowicie wyłożona drewnem.
Jego siatkowy sufit ma sztuczne oświetlenie wbudowane w siatkę.
Jego intensywność może być zmieniana zgodnie z różnymi ustawieniami wystawienniczymi.
Dzięki uprzejmości SADAR + VUGA Architects: SADAR + VUGA.
Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Jure Hrovat, Jonathan Podboršek, Janko Radojević, Milena Zindović Lokalizacja: Blok 39, Belgrad, Serbia Źródło: Otwarta międzynarodowa konkurencja Klient: Ministerstwo Nauki i Rozwoju Technologicznego.
Republika Serbii Powierzchnia terenu: 116.600 m2 Powierzchnia zabudowy: 6.184 m2 Powierzchnia całkowita: 19.840 m2 Kondygnacje: garaż, poziom atrium, poziom publiczny, dach Struktura: podwójnie zakrzywiona.
składana konstrukcja powłoki Powłoka: białe aluminiowe paski i przezroczyste, przezroczyste i nieprzezroczyste przeszklenia
[więcej w: blachy trapezowe, blachy mosiężne, gilotyna do blachy ]

Powiązane tematy z artykułem: blachy mosiężne blachy trapezowe gilotyna do blachy