Kącik architekta – „Open Exchange” Green Square Library i Plaza Competition Entry / MODU

Dzięki uprzejmości MODU Open Exchang.
propozycja, dla konkursów Green Square Library i Plaza, tworzy przestrzeń publicznego zaangażowania, kwestionując rolę biblioteki we współczesnym Sydney.
Zaprojektowane przez MODU, we współpracy z architektami krajobrazu Future Green Studio, ich projekt staje się przestrzenią społeczną i publiczną, która jest możliwa dzięki nowej technologii, która może wykroczyć poza tradycyjną definicję przestrzeni edukacyjnych.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Dzisiejsza biblioteka nie jest już tylko centralnym repozytorium przechowywania i ochrony książek.
n klimat umiarkowany w Sydney,.
Open Exchange.
Biblioteka i plac rozbijają konwencjonalne granice między działaniami wewnętrznymi i zewnętrznymi.
Plac może być jednocześnie miejscem nauki, ponieważ biblioteka może być przestrzenią zaangażowania.
Biblioteka.
Open Exchange.
jest zorganizowany wokół serii częściowo zewnętrznych przestrzeni, które przemierzają budynek poziomo i po przekątnej i, podobnie jak na placu, zmieniają relacje wewnątrz i na zewnątrz.
Te interaktywne przestrzenie, zwane łącznie Feed .
zainicjować zarówno naturalne, jak i sztuczne przepływy przez bibliotekę.
Dzięki uprzejmości MODU.
Feed.
zaczyna się jako zadaszony zewnętrzny hol, który pozwala dominującym wiatrom poruszać się ponad budynkiem.
Wewnątrz biblioteki znaki LED są zintegrowane w sprawnej szklanej obudowie, która pozwala na naturalną wentylację, jednocześnie otrzymując wiele danych w czasie rzeczywistym, informacje o wydarzeniach na placu, fragmenty z biblioteki, internetowe strumienie danych, a nawet lokalne nawyki wędrówek ptaków.
Kanał.
łączy tradycyjne formy wiedzy z natychmiastową informacją cyfrową, syntetyzując je we współczesny model zaangażowania społecznego i uczenia się.
Jak.
Feed.
wznosi się przez piętra, organizuje wewnętrzne programy biblioteki w formalne zamknięte przestrzenie, które wymagają kontroli klimatu i światła, lub nieformalne otwarte przestrzenie czytelne, które otrzymują zarówno światło naturalne, jak i wentylację krzyżową.
Dzięki uprzejmości MODU.
Feed.
Wyłania się na dachu biblioteki w czytelni na zewnątrz.
Seria plenerowych.
Pokoi.
podobnie występują na całym placu.
Te.
Pokoje.
stanowią żywe laboratorium.
indeksowanie dynamicznie zmieniających się warunków poprzez interakcję naturalnych materiałów i pogody, a także poprzez technologie monitorowania, które wyznaczają elementy takie jak pogoda, ruch i siedliska ptaków.
Synteza między światami naturalnym i sztucznym tworzy dynamiczny, zmysłowy krajobraz w bibliotece, jednocześnie wspierając podobne środowisko poza nią.
Dzięki uprzejmości Future Green Studio Architekci: MODU Lokalizacja: Sydney, Australia Dyrektorzy: Phu Hoang, Zespół projektu Rachely Rotem: Phu Hoang, Rachely Rotem, Pratyusha Viddam, Amanda Morgan, Eduardo Rega Konsultanci: Future Green Studio (architekt krajobrazu) Klient: Miasto Sydney Typ: konkurs biblioteczny Obszar projektu: 30 000 stóp kwadratowych / 3000 metrów kwadratowych Data: listopad 2012
[hasła pokrewne: obróbki blacharskie, żeliwo szare, gilotyny do blach ]

Powiązane tematy z artykułem: gilotyny do blach obróbki blacharskie żeliwo szare