Wydobywanie urobku z wykopów plytkich

Z punktu widzenia narzędzi potrzebnych do urabiania i odspajania grunty są podzielone na kategorie. Wydobywanie urobku z wykopów płytkich do głębokości ok. 3,0+3,5 m najczęściej dokonywane jest ręcznie. Do głębokości 2,5 m wyrzuca się grunt bezpośrednio, łopatami na powierzchnię, przy wykopach głębszych stosuje się tzw. wydobywanie gruntu na przerzutkę. Robotnicy z dna wykopu wyrzucają, grunt na półkę znajdującą się na wysokości 2,3+2,5 m od dna wykopu, inni z tej półki wyrzucają grunt na powierzchnię. Takie wydobywanie gruntu wymaga dużego nakładu robocizny, stąd też już od dawna starano się zmechanizować choćby częściowo wydobywanie urobku na powierzchnię. [więcej w: ergonomia w kuchni, consus białystok, majster chełm ]

Powiązane tematy z artykułem: consus białystok ergonomia w kuchni majster chełm